Hiro Yamagata

Col·laboració de Albert Sió per al capítol Visions del passat

Hiro Yamagata (Hiromichi Yamagata) és un artista i pintor que viu i treballa a Los Angeles, Califòrnia. Va néixer el 30 de maig de 1948 a la ciutat de Maibara, al Japó.

Se l’ha considerat com un dels artistes de silkscreen més famosos, a causa del seu ús de colors vívids en les seves peces. Tanmateix, també se’l coneix com un artista contemporani que recentment utilitza la tecnologia de làser i holograma. Se’l reconeix, alhora, com a pioner de l’art làser contemporani, tal i com ha demostrat al llarg de la seva obra, la totalitat de la qual s’expandeix al llarg de quasi 40 anys fins al dia d’avui.

Entre el 1964 i 1967, mentre estava a l’institut, Yamagata va començar a guanyar premis i a utilitzar llums en les seves obres. El 1967 va anar a viure a Tòquio, on va treballar a temps parcial en la botiga d’un artista i, més tard, com a il·lustrador i dissenyador per una empresa de publicitat.

El 1972 va anar a viure a Milà. Poc després, va decidir mudar-se a París, amb la intenció d’instal·lar-s’hi de forma definitiva. La primera exhibició de les seves obres com a artista individual va tenir lloc l’any 1973 a Viena.

La majoria dels treballs que va realitzar al llarg dels anys 70 van ser pintures en aigua i oli. El 1974 va mostrar, a París, una obra d’instal·lació on va utilitzar làsers.

El 1978, Yamagata se’n va anar a viure a Los Angeles, on va començar a utilitzar colors de silkscreen brillants en les seves obres. Al llarg dels anys 80 va fer obres per a diversos esdeveniments, com el Bicentenari Aeri i Espacial (1983), els Jocs Olímpics de Los Angeles (1984), el centè aniversari commemoratiu de l’Estàtua de la Llibertat (1986), la commemoració de la fundació d’Austràlia (1988) o el centè aniversari de la Torre Eiffel (1988). El mateix 1988 va fer un retrat oficial del President dels Estats Units Ronald Reagan, i va començar una sèrie d’obres sobre golf, en col·laboració amb Jack Nicklaus.

El 1987, va publicar un llibre explicant les seves obres i en què consistia el seu treball. Aquell mateix any, va establir la Fundació Yamagata, amb l’objectiu d’afavorir els més desavantatjats i/o necessitats.

Al llarg de la dècada dels 90, Yamagata també va treballar per esdeveniments oficials, com els 200 anys d’emigració a Amèrica (1990), la Campanya de Llibertat a Berlín (1990), el 500è. aniversari del descobriment d’Amèrica (1992), els Jocs Olímpics de Barcelona (1992), la celebració dels 1200 anys de Kyoto (1992) i els Jocs Olímpics d’Atlanta (1996).

L’any 1994, Yamagata va començar a realitzar una pel·lícula documental amb el poeta Allen Ginsberg. Aquell mateix any, va crear una exposició on exhibia les seves pintures en un cotxe Mercedes Benz, per tal de descriure la bellesa de la natura. L’exposició es va anomenar “Paradís Terrenal” (Earthly Paradise), i es va exhibir en diferents ciutats del món: el 1995 a Hakone, Venècia, Monte Carlo, Montecatini i Tirino; el 1996 a Estocolm; el 1997 a Viena i a Roma el 1998.

A partir d’aleshores, i durant els primers anys del segle XXI, Yamagata va continuar exhibint la seva obra en diferents parts del món i va participar en altres exposicions: “Llavis Americans” (1999) o “Una vida activa” (2000). Va col·laborar amb entitats com la NASA, i va ser designat artista oficial de la ceremònia dels Premis Grammy 2000.

El 2004, Yamagata va construir una instal·lació làser, anomenada “Camp de Quantum X3”, al Museu Guggenheim de Bilbao. A partir d’aquesta exposició, el món de Yamagata sobre instal·lacions làsers es va començar a expandir a gran escala.

Un any després, el 2005, Yamagata va proposar de recrear amb làser, a gran escala, l’estàtua destruïda del Buda, a les Restes Arqueològiques de la Vall Bamiyan, a l’Afganistan. La proposa gira al voltant d’una recreació visual i artística, i no amb trets ideològics o polítics. S’impulsarà mitjançant panells solars, que alimentaran la instal·lació làser, i molins de vent. El projecte de Yamagata es preveu per al 2012.

Al 2006 i 2007, Yamagata va crear dues exposicions més, “Aire” i “Transeünt”, que van ser exhibides a Los Angeles.

Yamagata és Ciutadà d’Honor de les ciutats de Los Angeles i Warwick (Rhode Island, Estats Units).

Col·laboració de Albert Sió per al capítol Visions del passat