Escull la teva pròpia aventura

Col·laboració de Rocío Méndez per al capítol Contes interactius

Una nit com qualsevol altra et despertes i no pots tornar a adormir-te. És molt fosc i no veus res. Tothom a l’escala dorm i només se sent certa remor del vent, alguns ocells i regalims d’aigua que no saps ben d’on vénen. Decideixes llevar-te, encens l’interruptor de la petita làmpara sense obrir els ulls més d’uns mil·límetres; el llum és massa fort. Et poses dempeus i plaf! Ensopegues amb ves a saber què (encara no t’hi veus) i vas a parar a terra. No t’has fet mal però, de l’ensurt, ja tens els ulls prou oberts (i ara propers a les rajoles) per veure que un caminet de formigues recorre de punta a punta la teva habitació. Veus tot de matolls que ocupen les cantonades i el passadís, i unes heures s’enfilen per les parets i s’entortolliguen entre els mobles… Què ha passat? T’adones que casa teva s’ha transformat en un bosc mediterrani i mentre t’ho acabes de creure decideixes que:
a) Segur que això és un somni així que tallaràs totes les plantes i en faràs biocombustible. Segueix llegint a la pàgina 5.
b) Trucaràs a la policía o a la Guàrdia forestal, ho pensaràs mentre busquis el telèfon, entre tant de verd. Segueix llegint a la pàgina 6.
c) T’agrada aquest nou hàbitat, te’n tornaràs al teu llit entre matoll i matoll i demà et banyaràs al riu. Segueix llegint a la pàgina 9.

Això és una recreació de la forma bàsica dels llibres de la col·lecció Tria la teva Aventura. L’opció triada pel lector, pot dur la trama per diversos camins i desembocar en diferents finals tràgics o un de triomfal. Els llibres estan escrits en segona persona i col·loquen el lector al centre de l’acció i un final positiu o negatiu depèn d’una decisió correcta o incorrecta. Per això, i perquè exerciten el pensament analític, els llibres de Tria la teva aventura es consideren eines pedagògiques.

El primer Tria la teva aventura va ser L’illa de sucre de canya, escrit per Edward Packard, i va ser publicada el 1979 per l’editorial Bantan Books. En vista del seu gran èxit i impacte, es va generar una llarga llista de títols, escrits per diferents autors, i moltes altres editorials van imitar la fórmula. Avui dia s’han editat més de 250 milions de llibres en 38 llengües diferents. Alguns dels títols de les edicions en català, sobretot traduides a la dècada dels 80 són: La cova del temps (1984), Amb globus pel Sàhara (1986) i El monstre de la Llacuna (1986).

Hi ha autors que han treballat la narrativa interactiva abans que Edward Packard. El veritable antecedent n’és Un conte a votre façon (1959) de Raymond Queneau que segueix el mateix patró de ramificacions dins la història; i en menor grau, Rayuela (1963), de Julio Cortázar, que es pot llegir de dues maneres. O de forma lineal, de principi a final sense interrupcions, o seguint l’ordre que s’indica a l’última pàgina de cada capítol, de manera que s’inclouen dins la lectura una sèrie de capítols (anomenats per ell mateix prescindibles) que es troben a la part final de la novel·la. Aquest llibre, però no conté ramificacions ni interacció amb la trama.

Com a curiositat final, un dels títols d’Escull la teva aventura gira entorn d’un paradís al qual no es pot arribar de cap de les maneres. En canvi, una de les pàgines del llibre descriu un paradís on es viurà feliç per sempre més, però no hi ha cap altra pàgina que hi condueixi. De fet, aquest és el final correcte de la història, però només es pot trobar si el lector se salta les normes i llegeix les pàgines en desordre. Quan el troba, el lector rep una felicitació d’haver-se adonat de com s’arriba al paradís.

Col·laboració de Rocío Méndez per al capítol Contes interactius