El ratolí

 

Col·laboració de Miguel García-Navarrete per al capítol Paraules de clics

El ratolí o “mouse” es un perifèric de computadora que va ser creat a finals del anys 50 per Douglas C. Engelbart i el seu ajudant Bill English dintre de la Universitat de Stanford.

Aquesta eina era un dels components essencials d´Engelbart dintre del seu projecte Augmentation Research Center (“Centre per la investigació del increment”), basat en una millor interrelació entre l´home i la informàtica. Va rebre en un primer moment el nom de “X-Y Position Indicator for a Display System” (“Indicador de posició X-Y per un dispositiu de pantalla”) i va ser presentat, després de perfeccionar-se a l´empresa Xerox, el 9 de desembre de 1968 en una multitudinària convenció, on va ser un èxit absolut, creant un punt d´inflexió dintre del món informàtic..

Considerat revolucionari des d´un principi, la seva acceptació comercial va trigar molt més del que Engelbart pensava, qui va perdre els drets de la seva creació a l´any 1987, tres anys després del primer èxit empresarial del ratolí gràcies a Macintosh. Això li va suposar no gaudir econòmicament parlant dels fruits del seu treball.

Bàsicament, el ratolí es una eina que capta les senyals X-Y dintre de la pantalla d´un ordinador, creant una interacció més plena i fàcil entre la màquina i l´home. El seu primer prototip era una caixa de fusta força gran amb un botó vermell a la part de dalt. Amb el temps i la seva creixent popularitat, el ratolí s´ha convertit en una eina petita i molt fàcil d´utilitzar malgrat que les seves funcions i sistema d´operació es bàsicament igual al primer prototip d´Engelbart i English.

Avui dia els ratolins poden ser mecànics quan porten dintre seu la roda que genera els impulsos necessaris per que la pantalla de l´ordinador interpreti el moviment; òptics, quan no hi ha rodona i és un sistema de captació d´imatges qui fa el treball de la rodona; i per làser, amb un sistema similar al ratolí òptic, però encara més precís. També poden connectar-se per cable o de forma inal.làmbrica.

Malgrat l´aparició d´altres eines d´interacció entre usuari i pantalla, cas del sistema per captació tàctil, el ratolí continua sent encara l´eina d´aquest tipus més popular i pràctica i un dels invents més extraordinaris i revolucionaris de la història de la informàtica.

Col·laboració de Miguel García-Navarrete per al capítol Paraules de clics