Sensorama

 

Col·laboració de Javier Maiza per al capítol Realitat virtual

Morton Heilig es va inspirar en el Cinerama, una tècnica que utilitza tres càmeres per projectar pel lícules en una pantalla ampla arquejada, ampliant l’àrea de visualització per al públic. En el seu assaig de 1955, “El cinema del futur,” Heilig escriu que el Cinerama, així com les pel lícules en 3-D, que havien entrat recentment en ús, varen ser un pas lògic en l’evolució de l’art: “El que és realment interessant és que aquests nous dispositius s’han posat de manifest amb claredat i de forma dramàtica a cadascú el que la pintura, la fotografia i el cinema han estat inconscientment tractant de fer des del principi – retratar en tota la seva glòria el món visual de l’home percep per l’ull humà “. Heilig volia ampliar aquesta replicació de la realitat més enllà dels sentits de la vista i disposició de so per crear el cinema futur després de que nombrés el seu assaig.

Heilig comença el seu estudi sobre el cinema del futur, no mitjançant l’estudi de la relació entre el cinema i l’espectador, tractant d’aprendre “, on l’home fixa la seva atenció normalment en qualsevol situació” . L’estudi de l’atenció que va començar Heilig es concentra amb quin de cada un dels cinc sentits s’estan utilitzant en un moment donat en una experiència. Ell ens diu que els sentits estan monopolitzades en les següents proporcions:

Vista: 70% · Audiència: 20% · Olor: 5% · Tacte: 4% · Boca: 1%

Heilig també va identificar els diversos òrgans que eren, “els ciments de la construcció, que en unir-se creen la forma sensual de la consciència de l’home”: l’ull amb 180 graus de l’horitzontal i 150 graus de la vertical 3:00 imatge en color tridimensional, l’oïda, capaç de discernir tirada , volum, ritme, sons, paraules i música, les olors del nas, la boca i la detecció de sabors, la pell registre de temperatura, pressió i textura…

L’objectiu del cinema futur, va dir Heilig, era reproduir la realitat de cada un d’aquests sentits. Va advocar per teatres equipats amb dispositius que fessin funcionar cintes magnètiques amb pistes separades per a cada sentit – la intensitat dels olors per a ser difosos a través de sistemes d’aire condicionat, imatges en moviment que es varen estendre més enllà de la visió perifèrica, so estèreo emès per dotzenes d’altaveus. Aquestes estimulacions sensorials s’inclourien en les proporcions en què es produïen de manera natural. L’atenció es dirigeix i mantén no mitjançant l’ús de trucs cinematogràfics, sinó per imitació de les funcions naturals d’enfocament de l’ull humà. A través de la creació dels dispositius multi-sensorials, l’home aprendria a manipular millor el material sensorial, per desenvolupar i organitzar noves formes d’art.

Amb aquests procediments, basats en la biologia natural de l’home i aplicats a la metodologia de l’art, Heilig creia que “el cinema del futur es convertirà en la primera forma d’art capaç de revelar al món nous coneixements científics a l’home amb la plena intensitat sensual i dinàmica vitalitat de la seva consciència “.

Per desgràcia, les idees Heilig varen topar amb el mateix problema que ell cita en el seu assaig, es va frenar el desenvolupament de 3D i de les pel lícules amb so: els productors no hi veien negoci i no invertien en aquests dispositius. Abans d’escriure l’assaig, Heilig havia llançat les seves idees a Hollywood, i Hollywood les va rebutjar rotundament. Heilig es va traslladar a la Ciutat de Mèxic on va trobar millor acollida. De fet, “El cinema del futur” es va publicar originalment en espanyol, a la revista arquitectònica mexicana “Espacios”.

Després de que les seves teories sobre el teatre d’immersió varen ser oblidades, Heilig va decidir fer les coses amb les seves pròpies mans, desenvolupant un dispositiu que poses en pràctica les seves teories. Heilig anomena al dispositiu, que s’assemblava a un joc d’arcade de l’època 1980, el simulador Sensorama.

En la seva patent per al Sensorama (presentada el 1961), Heilig destaca el potencial pedagògic del dispositiu, discutint, per exemple,amb les forces armades, que deien que l’invent “ha de instruir als homes per a l’ús i manteniment d’equips extremadament complicats i potencialment perillosos. És convenient per educar als homes amb el mínim perill (tant dels homes com d’equips cars )”. L’experiència que s’inclou per defecte amb el curt termini de Sensorama no va ser una rèplica del camp de batalla, sinó una sèrie de viatges, incloent un viatge en motocicleta a través de Brooklyn (complet amb les vibracions del seient simulant el motor de la moto, l’olor de la cocció d’una pizza, el vent dels ventiladors estratègicament col locats, veus de gent caminant per les voreres) i una vista d’una ballarina del ventre (amb perfum barat).

Howard Rheingold en el seu llibre de 1991, Virtual Reality: Exploring the Brave New Technologies, descriu la seva pròpia experiència amb el Sensorama, 30 anys després de la seva invenció:

 “En virtut de la seva longevitat, es tractava d’una màquina del temps de classes. Em vaig asseure, vaig posar les mans i els ulls i les orelles en els llocs correctes, i el meu punt de vista era el d’un passatger de motocicleta en els carrers d’una ciutat. Vaig sentir l’arrencada del motor. Em vaig sentir una vibració cada vegada més gran a través del manillar, i la foto en 3D que omplia gran part de la meu punt de vista va cobrar vida. Es projectava una animació en una pel.lícula groguenca, aspra, però eficaç . Es suposava que havia de ser una prova de concepte, un lloc per començar, una demostració. En termes d’història VR, posar les meves mans i el cap en Sensorama era una mica com mirar als Germans Wright i prenent el seu prototip original a donar una volta.

Sensorama no va poder consolidar-se, i es va esvair a causa de problemes financers, però, la màquina continua sent pionera en alguns aspectes de l’experiència immersiva, en particular en la utilització dels estímuls olfactius.