Tomb Raider

Col·laboració de Rubén Sánchez per al capítol Aventures virtuals

Tomb Raider és un saga de videojocs desenvolupada inicialment per Core Design i actualment per Crystal Dynamics, que va néixer el 1996 i engloba ja més de 10 seqüeles fruit de l’èxit i fama aconseguit des de el primer capítol (vuit títols principals i altres tants que contenen ampliacions, diferents adaptacions a telèfons mòbils, consoles portàtils, etc.). Però la popularitat i estima que ha generat aquest títol ha traspassat les barreres del videojoc: s’han fet dues pel·lícules, publicat una línia de llibres i còmics i ha aparegut tota mena de merchandising (ninots, jocs de taula, samarretes, etc.). De la mateixa manera, el personatge protagonista, Lara Croft, ha aconseguit també un gran reconeixement fins el punt d’esdevenir una admirada figura-icona de la nostra època i ser encarnada per diferents models a les presentacions i diferents actes relacionats amb el videojoc i per la guardonada actriu Angelina Jolie en les seves incursions en el cinema.

Centrant-nos en el videojoc, Tomb Raider ha sorprès i convençut a crítica i públic gràcies a la gran quantitat d’opcions i possibilitats que ofereix, la facilitat i llibertat per dur-les a terme, la innovació i originalitat a l’hora de barrejar elements i gèneres i la seva posterior representació en pantalla i pel carisma de la seva protagonista. Presenta uns entorns realitzats completament en 3 dimensions on el jugador està representat per un avatar també tridimensional, Lara Croft (per primera vegada l’únic i absolut protagonista és un personatge femení). Dins aquests enormes i nombrosos escenaris tridimensionals, ambientats en diferents indrets del món i sota el prisma de l’arqueologia i l’aventura; la quantitat d’accions a fer i la llibertat a l’hora de realitzar-les atorguen al jugador la sensació de control absolut sobre les accions i els fets que esdevenen dins l’aventura, fins el punt de fer-li sentir que l’està vivint i protagonitzant personalment.

Sota les ordres del jugador, Lara Croft pot córrer, caminar, nedar, saltar, disparar, conduir vehicles, trepar per les parets, rodar per terra, donar cops, etc. també pot moure i col·locar la càmera lliurement bé per observar i analitzar una zona bé per realitzar un moviment des de el millor punt de vista possible. D’aquesta manera que les possibilitats d’interacció entre el jugador i l’entorn on es desenvolupa l’acció son molt altes, ja que aquest, si ho desitja, pot provar lliurement accions i moviments ja sigui per poder continuar amb el desenvolupament del joc o només pel fet de provar i interactuar amb els escenaris i els seus elements.

Un altre tret característic i distintiu de Tomb Raider és la barreja de gèneres amb la que articula el seu desenvolupament i que el converteixen en un híbrid on tenen cabuda l’exploració, l’acció, la resolució de trencaclosques, plataformes, conducció, aventura, etc. Hi ha moments en que l’exploració de l’entorn és vital per tal de poder trobar la sortida o la manera d’avançar, altres on l’acció desenfrenada és l’absoluta protagonista del moment, també hi ha lloc pels moments de pausa i reflexió davant un trencaclosques que hem de resoldre i, per acabar de completar el ventall de situacions, moments on haurem de combinar simultàniament la nostra habilitat per l’acció amb l’ingeni per resoldre un problema determinat. A més, presenta un argument treballat i ben desenvolupat al llarg del joc, de manera que les coses no passen sense motiu o es fan viatges per fer, sinó que tot esta ben filat i pensat, com si d’una novel·la o pel·lícula es tractés, on hi ha lloc per la tensió, el misteri, la traïció, la investigació, relacions entre personatges, histories personals, etc. o fins i tot els fets d’un capítol poden tenir conseqüències en posteriors seqüeles.

Resumint, Tomb Raider proposa una experiència de joc basada en una interacció i implicació màxima per part del jugador; per aconseguir-ho s’ha dotat el videojoc d’una historia interessant, una atractiva protagonista capaç de realitzar infinitat d’accions, un control molt precís i complet que ofereix una sensació de llibertat absoluta, entorns tridimensionals d’una gran varietat i extensió, carregats de detalls i possibilitats d’interacció i una barreja de gèneres que es tradueix en una diversitat de situacions que faran viure a l’usuari moments d’autèntica adrenalina amb altres on la observació de l’entorn, l’estudi de pistes i la reflexió seran la clau per poder avançar en l’aventura. Amb totes aquestes opcions i possibilitats, el jugador acaba per sentir que forma part de l’aventura virtual proposada, i aquesta és la clau de l’èxit de Tomb Raider.

Col·laboració de Rubén Sánchez per al capítol Aventures virtuals